Vrijwilligers in Europa helpen honderden mensen om vanuit Oekraïne de grens over te steken

Sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne staan vrijwilligers van Embracing the World in Polen aan de grens met Oekraïne klaar om honderden Indiase studenten en andere vluchtelingen op te vangen en in veiligheid te brengen. Ondanks het barre winterweer blijven ze ter plaatse om te zorgen voor mensen die lange afstanden hebben afgelegd om de gevechten te ontvluchten.

De teams helpen vluchtelingen van alle nationaliteiten met kleding, schoenen, voedsel, dekens en andere basisbehoeften. En ze organiseren onderdak voor hen die dat niet hebben. Ongeveer 20.000 Indiërs studeerden aan het begin van de oorlog aan universiteiten in Oekraïne.

Surya Narayan Das uit Odisha is gisteren aangekomen in het opvangkamp Amma Polska (Amma Polen) aan de grens tussen Oekraïne en Polen. Samen met een veertigtal andere Indiase studenten doorstond hij intense Russische aanvallen in de stad Charkov. Een van hun collega’s was een 21-jarige Indiase student geneeskunde die om het leven kwam toen hij de schuilkelder verliet om boodschappen te halen.

“Op 26 februari verhuisden we allemaal naar bunkers. Dit was georganiseerd door de Indiase ambassade. We brachten een week door in de bunker, met beperkte hoeveelheden voedsel” 

“We hoorden de bombardementen en het schieten. ’s Nachts werd er zeer intens gebombardeeerd en zaten we allemaal alleen maar te luisteren in de bunkers … alleen maar te luisteren.”

Na een week konden de studenten te voet de tocht van 10 km naar het station maken, maar er bleek geen plaats in de trein. Ze keerden terug naar de bunker en twee dagen later, op 2 maart, zei de Indiase ambassade hen dat ze Kharkiv om 18.00 uur moesten verlaten. De Indiase deelstaatregeringen regelden bussen om hen naar de grens met Polen te brengen. Das is dankbaar voor de opvangkampen daar. Ze zijn nu veilig.

Indiase studenten stappen in een bus om van de grens naar de Indiase ambassade in Warschau te reizen.

In de bussen zitten Indiase staatsburgers, Oekraïners en mensen van andere nationaliteiten die Oekraïne ontvluchten.

De vrijwilligers van Amma Polen trotseren koude temperaturen om voor de vluchtelingen te zorgen.

Marcin Krol is vrijwilliger bij Amma Polen en staat al sinds het begin van het conflict tussen Rusland en Oekraïne aan de grens. Hij was gisteravond tot 4 uur ’s nachts aan de Oekraïense kant om te vertalen voor een Indiase student die net was aangekomen. De student liep op 27 februari schotwonden op, maar was voldoende hersteld om toch uit Kiev te vertrekken. Een ambulance bracht hem naar de Poolse grens en in samenwerking met de Indiase ambassade lukte het Krol om hem op een vlucht terug naar India te krijgen.

“Duizenden mensen komen vanuit Oekraïne naar Polen, op de vlucht voor oorlog. De straten hier zijn er vol van. Wij zijn Amma’s kinderen in Polen. Toen we de benarde situatie van deze mensen zagen, hebben we meteen besloten om alle mogelijke hulp te bieden”

“Toen we hoorden dat de Indiase studenten in Oekraïne op weg waren naar de Poolse grens, zijn we in actie geschoten en we hebben hen begeleid om veilig in Warschau te geraken. We hielpen hen met al hun dringende behoeften.”

Krol zegt dat de eerste prioriteit is om Indiase studenten op bussen te krijgen die hen naar de Indiase ambassade in Warschau, de hoofdstad van Polen, brengen. Krol zegt diep geraakt te zijn door de kracht en veerkracht van de studenten. Ze komen, ze rusten een beetje uit en dan beginnen ze meteen andere mensen te helpen, ondanks hun eigen overweldigende ervaringen.

Het opvangkamp Amma Polen ligt op ongeveer 500 meter van de grenscontrolepost en de vluchtelingen krijgen tijd om uit te rusten terwijl vrijwilligers verdere mogelijkheden voor hen uitwerken. De volgende reisdoelen zijn de steden Warschau, Lodz en Krakau, maar de nood is in vele opzichten groot. Krol zegt dat er ouderen en vrouwen met kinderen zijn die alleen zijn. Zij hebben hulp nodig om hun bezittingen te dragen na het afleggen van enorme lange afstanden.

“Ik werd door de grenswachten gevraagd om naar de andere kant van de grens te gaan, omdat er een jonge vrouw was met twee zonen, een van drie en een van vijf. Ze zaten in de auto en haar man mocht Oekraïne niet verlaten, omdat mannen tussen de 18 en 60 jaar het land niet uit kunnen.”

“Ze had geen rijbewijs, dus de bewakers vroegen me om hen, in hun auto, naar de opvang te brengen. Ze huilde. Ze was in shock. Maar toen ik zei dat ze sterk en dapper moest zijn voor haar kinderen, hielp haar dat om te kalmeren.”

In elke stad waar vluchtelingen opgevangen worden, werken de Amma Polen-teams samen met andere vrijwilligersorganisaties en overheidsfunctionarissen om vluchtelingen onderdak, benodigdheden en hulp bij traumaherstel te bieden. De teams in Polen staan voortdurend in contact met Oekraïense steden en hun ziekenhuizen.

Linkse foto: Het Amma Polen-team bij de grensovergang (Helemaal rechts staat Marcin Krol en vooraan Sreepriya Chalakkal).
Voedsel sorteren op de grens tussen Polen en Oekraïne.

ETW-vrijwilligers reizen ook vanuit andere Europese landen om organisaties te helpen die al aan de Oekraïense grenzen zijn. Eve Carter komt uit het Verenigd Koninkrijk en is aangekomen in Hongarije om hulp te bieden in de stad Zahony. Ze bieden hulp aan vluchtelingen en verzamelen humanitaire hulpgoederen om naar Oekraïne te sturen.

“Op het treinstation komen veel mensen aan met weinig bezittingen – velen met alleen een rugzak”

“We spraken met enkele Oekraïense vrouwen die uit Charkov waren gekomen, en het was hartverscheurend om de trauma’s te horen: het ontsnappen aan bommen en het achterlaten van ouders en echtgenoten. Ze reisden al bijna 60 uur met verschillende treinen om Hongarije binnen te komen met alleen de kleren die ze aan hadden.”

Matthias Schneiderhan is een vrijwilliger uit Duitsland die de reis met Carter heeft gemaakt. Ze brachten ongeveer 800 kg voedsel, kleding, slaapzakken en tenten naar Zahony.

“Hier zijn we voedsel aan het sorteren en ompakken, zodat het naar Oekraïne kan worden gestuurd. We brengen ook mensen van de opvang naar het treinstation en terug. Allemaal kleine klusjes, maar we proberen op elke mogelijke manier te helpen”

Om Amma Polen te ondersteunen, trokken vrijwilligers van Amma Zentrum München – het Mata Amritanandamayi Centrum in München, Duitsland – naar de Poolse grenzen. Sreepriya Chalakkal en Rohit Kartha hebben vrij genomen om zich bij de werkzaamheden aan te sluiten.

“We zijn zo blij dat we onze broeders en zusters die de grens oversteken van dienst kunnen zijn.”

“Ze hebben de afgelopen dagen zoveel meegemaakt. De motivatie van de vrijwilligers was geweldig.”

Vrijwilligers aan de Hongaarse grens. Eve Carter is de tweede van links op de middelste foto. Matthias Schneiderhan (foto helemaal rechts) uit Duitsland beheert de leveringen aan de Hongaarse grens naar Oekraïne.

De vrijwilligers in Europa werken onder directe begeleiding van Amma en de Mata Amritanandamayi Math verantwoordelijken in India.

Swami Shubhamritananda coördineert de activiteiten in de Europese regio.

“Het is echt inspirerend om de toewijding van Amma’s vrijwilligers in Polen, Hongarije en Roemenië te zien bij het helpen van alle vluchtelingen en studenten die naar deze kant van de grens zijn overgestoken.”

Krol zei dat ze de afgelopen dagen aan de Poolse grens zoveel trauma’s hebben meegemaakt, dat de enige manier om er doorheen te komen is om het als een film te bekijken. Desondanks is er nog steeds de verbinding door menselijk mededogen.

“Er zijn duizenden en duizenden mensen die hun huizen ontvluchten om hun leven te redden. We maken dus veel tragedies mee, maar ook veel hoop, veel liefde, veel verschillende verhalen.”

Amma’s vrijwilligers in heel Europa hebben hun deuren geopend om vluchtelingen onderdak te bieden en donaties voor essentiële hulp te coördineren.

Amma’s vrijwilligers in heel Europa hebben hun deuren geopend om opvang te bieden aan vluchtelingen en om donaties voor essentiële hulp te coördineren.

Voor contactadressen verwijzen wij naar de Engelstalige pagina van Embracing The World 

Filmpje met Sreepriya over de activiteiten aan de grens met Polen