In december ontvingen we de vraag of we op zaterdag 5 januari nog eens wafels wilden bakken voor de vluchtelingen van het VLOS (Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas). We twijfelden geen seconde: Natuurlijk! Er werden dit jaar rond de 200 genodigden verwacht.

Na ons geïnstalleerd te hebben startten we direct met het bereiden van het deeg. Zo snel mogelijk zijn we de wafels beginnen voorbakken. Een uurtje later kwam de tweede ploeg aan die met een brede glimlach ook plaats nam achter de wafelijzers. We draaien als een geoliede machine; als tandwielen die vlot in elkaar passen en zo een goede werking garanderen. Het wordt heerlijk warm in de keuken.
De zaal is opvallend mooi versierd. De tafels zijn fijn gedekt. Kleurrijke banners hangen aan de muren: de wereldvredevlag met regenboogkleuren, een blauwe banjer met de tekst ‘Welcome Refugees’. En een enorme banner met een fotocollage van gezichten van mensen uit de hele wereld en als tekst ‘De aarde behoort aan Allen’. Iedereen is welkom!

Dan ontrolt er zich een domino-pech-scenario: in één wafelijzer branden de wafels steeds aan, nog voordat ze gaar zijn … thermostaat kapot! We slagen erin een ander wafelijzer te organiseren. Maar dat bakt zo snel precies niet. Vervolgens valt de stroom uit door de wafelijzers. Met behulp van de conciërge zoeken we andere stopcontacten, organiseren verlengkabels maar het mag niet baten. Keer na keer zetten we keuken en zaal in volledige duisternis. De tijd verstrijkt, we geraken achter op onze planning …

Uiteindelijk kunnen we verder doen in een lokaal ver van de zaal. Daar blijkt een tweede wafelijzer geen stroom meer door te krijgen! We gaan verder met één ijzer dat op volle toeren draait en met het nieuwe trage … In alle rust zoeken we samen naar oplossingen terwijl we tegelijk allemaal verder doen met wat er gedaan kan worden. De organisatoren helpen ons door hun programma een beetje te veranderen zodat we wat meer tijd krijgen om toch zeker iedereen voor het dessert een wafel te kunnen aanbieden.

Vanaf 17.00 uur komen de eerste gasten en wordt de soep geserveerd. Daarna is er een voorgerecht, diverse hoofdgerechten en twee desserts. We tellen hoeveel wafels we hebben en hoeveel we er in deze omstandigheden nog kunnen bijmaken. De ultieme oplossing biedt zich aan: als we tekort hebben, snijden we ze doormidden. We kennen dit van Amma die iedereen een maaltijd of prasad wil geven, ook als er niet genoeg lijkt te zijn!

In de zaal warmen we de wafels nog eens op voor we ze uitdelen. “Met suiker, of met slagroom?” Ze worden met veel liefde en een brede glimlach gegeven. Wat een plezier dat het hen allen, groot en klein, zo zichtbaar smaakte! Meer dan een uur lang hebben we wafels verwarmd en uitgedeeld.
Ondertussen vonden er in de zaal optredens plaats. Vooral op de prachtige Albanese muziek werd enthousiast gedanst: zwierend met paarse servetten in een lange reidans de hele zaal door. Er was een hele goede sfeer in de hele zaal.
Ook het contact met de koks en de andere vrijwilligers van het VLOS was goed. We zagen vertrouwde gezichten en maakten kennis met nieuwe vrijwilligers. We zagen ook bij hen grote toewijding en inzet. Ze vonden het super dat we er weer waren en zijn aan het eind ook allemaal komen proeven. We hadden fijne gesprekken en deelden in de maaltijd nadat alle gasten gegeten hadden.

Sommigen onder ons denken altijd weer terug aan de verhalen van Nero, die steevast eindigen met een reuzenwafelbak… Wat er even uitzag als de super-mega-pechtigste wafelbak ooit, eindigde opnieuw in een sereen en groot succes met vele lachende gezichten.
Voor ons waren de belangrijkste ingrediënten van deze maaltijd enthousiasme, vertrouwen, alertheid en meer dan ooit: een aanzienlijke toef genade. Om 21u30 keerden we tevreden huiswaarts, het feest liep teneinde …

Ook dit jaar werden de ingrediënten gesponsord door schenkingen aan Vrienden van Amma. Wij danken u voor uw bijdragen! Misschien kunnen we van uw bijdragen ook wel een nieuw wafelijzer aanschaffen! Ook dank aan Geert, Rachel, Leonie en An voor hun bijdragen aan deze tekst.
En als u graag eens zelf de goedheid in zo’n wafel proeft: kom naar de Meir op zaterdag 26 jan, vanaf 12u: hartverWARMEnde WAFELS!