Amrita Koetiram

Amrita Koetiram is een huisvestingsproject voor de minderbedeelden

Van de talrijke projecten van ETW steunt het centrum van Amma in Tielrode in het bijzonder de huizenbouw, genaamd Amrita Koetiram. Sedert 1994 bezoeken wij deze projecten en volgen ze op door erover te berichten.

In 1987 begon, daartoe geïnspireerd door Amma, de MAM (stichting die onder leiding van Amma caritatieve projecten voor noodlijdenden opzet) met de bouw van eenvoudige huizen die ter beschikking van de armen gesteld werden. Toen duidelijk werd hoe groot de nood wel was, startte men in 1998 met een project voor de oprichting van 25.000 huizen voor weduwen, gehandicapten, ouderen en andere noodlijdenden. Dit project heet Amrita Koetiram. Voor deze basiswoningen werden op korte termijn meer dan 250.000 aanvragen ontvangen. Vanuit Amma’s ashram (religieuze gemeenschap, klooster in hindoetraditie) werd een onderzoek opgezet om de levensomstandigheden van de aanvragers na te gaan, zodat de meest noodlijdenden voorrang konden krijgen voor de beschikbare woningen. De resultaten werden in een databank opgeslagen.

Met veel enthousiasme begon een groep vrijwilligers samen met enkele bouwvakkers met het bouwen van deze woningen. Een groot deel van de kostprijs, de loonkosten, worden bespaard door deze vrijwillige inzet. Als mensen zelf een stukje land bezitten, wordt dat gebruikt als bouwgrond. Voor anderen wordt er land gekocht in afgelegen gebieden of aan de rand van een stad waar het mogelijk is een sociale woonwijk neer te zetten. Ook mensen die Amma steunen in haar werk schenken haar grond om te bouwen. Een Amrita Koetiramhuisje kost gemiddeld 50 – 60.000 roepies (€ 1000 tot € 1200).

De formule voor deze huizenprojecten is uniek. Er worden kleine wijken gebouwd van 108 of meer tweekamerhuisjes. Elk huis krijgt een elektrische aansluiting en per vier huizen wordt een waterkraan aangelegd. In de wijk wordt ook een gemeenschapshuis, een bibliotheekje en een tempeltje gebouwd. Sinds 2004 worden in risicogebieden tsoenami bestendige huizen gebouwd.

De MAM garandeert voor 10 jaar het onderhoud aan de wijk. Een van Amma’s brahmachari’s(leerling, soms monnik/broeder) houdt contact en helpt de bewoners met het opzetten van thuiswerk om geld te verdienen met naaiwerk, het vermalen van kruiden en specerijen, het verwerken van zuivelproducten of het maken van pickles. Zo geeft men de bewoners niet alleen een nieuw huis, maar ook nieuwe bestaansmogelijkheden. De bewoners mogen de huizen de eerste zeven jaar niet verkopen, maar daarna krijgen zij het volledige eigendomsrecht op het huisje en de grond.

Amma’s doel om in 5 jaar tijd 25.000 huizen te bouwen, is inmiddels ruim gehaald en Amma heeft haar doel nu hoger gesteld: 100.000 huizen in 10 jaar!

De Indiase overheden zien het succes van Amma’s werk en steeds vaker zoeken ze samenwerking met de ashram. In de deelstaat Kerala, waar de ashram zich bevindt, nam de regering het besluit om in al haar veertien districten tien stukken land aan de ashram te schenken voor het Amrita Koetiram project. Hier werden 140 nieuwe wijken gebouwd.