Wafelbak VLOS 2023

Op zaterdag 7 januari 2023 was er een nieuwjaarsfeest voor vluchtelingen, georganiseerd door VLOS (Vluchtelingen Opvang Sint-Niklaas). Traditiegetrouw verzorgt Vrienden van Amma het dessert met warme, versgebakken wafels. Na enkele coronajaren waren we dit jaar terug van de partij. Het feest had plaats in de refter van de Broedersschool in Sint-Niklaas. Het is een mooi Art-Deco gebouw met prachtige glasramen met allegorische voorstellingen van een reeks deugden. Toen we rond 16u aankwamen, waren de tafels reeds mooi gedekt. Er was een kinderspeelhoek gecreëerd en in een andere hoek lagen vele cadeaus te wachten.

We werden hartelijk verwelkomd door Dominique en Linda, de organisatoren van het nieuwjaarsfeest. In de keuken waren al veel vrijwilligers aan het werk, de sfeer was opgewekt. De Afghaanse kok die elk jaar voor heerlijke gerechten zorgt, was in zijn nopjes, het weerzien na twee afwezige jaren was deugddoend. In al zijn enthousiasme hoorden we af en toe een paar muzikale noten van het Partizaner strijdlied ‘Bella Ciao’.

We zochten een goed plekje in de keuken, met toegang tot meerdere stopcontacten, zodat we het electriciteitsnet niet zouden overbelasten; dat hadden we van vroegere jaren nog onthouden 😉 . De taken werden goed verdeeld. Iemand maakte het deeg, drie personen bakten de wafels en één persoon coördineerde het geheel. De jongste telg die mee was, had – nadat hij wat gerust had – vriendjes gevonden om samen te spelen. Ons team werkte goed samen.

Nadat we goed en wel op gang waren gekomen, vernamen we dat er geen 100 maar 190 mensen hadden ingeschreven en we gingen erop uit om extra ingrediënten te kopen. Maar … vele mensen kwamen niet opdagen, de zaal werd maar voor de helft gevuld. Doch de sfeer was goed, het eten lekker en de mensen vrolijk. Toen alle wafels gebakken waren, het waren er bijna 190, konden ook wij mee aanschuiven voor het heerlijke eten. Er was eerst een aperitiefje, dan een tomatensoep gevolgd door rijst- en pasta schotels met groentjes. Voor elk wat wils.

Daarna kwam het dessert. De medewerkers van VLOS hadden voor grote kommen pudding gezorgd in alle kleuren. Er was ook fruitsla en rijstpap. En: warme wafels! We brachten twee wafelijzers naar de zaal om de voorgebakken wafels warm aan te kunnen bieden. De gasten hadden de keuze tussen een wafel met poedersuiker of slagroom of beide!
Tegelijk danste jong en oud, groot en klein mee op de aanstekelijke en gevarieerde muziek.

Met een groot applaus van alle aanwezigen werden we hartelijk bedankt voor onze inzet. De wafels die over waren, werden met plezier meegegeven aan de gasten om er thuis nog van te kunnen genieten. En ze werden met plezier meegenomen.
Het was een fijne avond voor iedereen. Alle aanwezigen, jong en oud, konden voor een paar uur hun dagelijkse zorgen vergeten en wij waren moe maar tevreden.

Een dikke ‘dankjewel’ aan onze vrijwilligers die er met hun belangeloze inzet mee voor zorgden dat dit nieuwjaarsfeest geslaagd was.