Het toekomstige huis

Het toekomstige huis
20 Januari 2014

Br. Premamrita heeft een groot deel van de nacht besteed aan het bouwen van een maquette van de nieuwe huizen. Hij wou dit tonen in de vergadering met de dorpsbewoners. De maquette was met veel zorg en liefde gemaakt.

Het modelhuis was een groot succes. Dankzij de maquette kon iedereen nu een indruk krijgen van hun toekomstige woning. Sommige vrouwen kregen tranen in hun ogen als ze door de kleine raampjes naar binnen keken. Zo zag hun toekomstige huis er dus uit. De mannen, die op de werf alle dagen onze vorderingen opvolgden, bespraken alle details met elkaar.

 

– Scotti

Mannen met ezels
2 Februari 2014

Wie vraag je om hulp als er 10.000 kg cement op je stoep wordt gelost? Mannen met ezels natuurlijk!


De mannen hebben het ook niet gemakkelijk …

 

Elke ezel draagt 3 zakken tegelijk.

Vandaag werd er een vrachtwagen cement geleverd (200 zakken van 50 kg). Van deze hoeveelheid kunnen bijna drie huizen gebouwd worden. Zes ezels en hun vijf leidsmannen / laders deden er vijf uur over om alles de berg op te brengen. De cement wordt opgeslagen in een gemeenschapsruimte in Batwadi Sonar waar het droog en veilig ligt. Morgen wordt er weer zo’n lading gebracht. Maar goed dat beide ladingen niet tegelijk kwamen – zoals het aanvankelijk gepland was.


Br Mukesh (met muts) helpt de zakken cement opstapelen in de opslagplaats.

Br. Mukesh herinnerde mij, “Er wordt gezegd dat een ezel zich bij elke stap herinnert door welk karma hij als pakdier geboren werd.” Dit geeft nieuwe betekenis aan de uitdrukking: “Wees niet zo dom als een ezel !”

-Scotti

Met blote handen een huis bouwen
27 Januari 2014

Het terrein hier maakt elke vorm van gemechainseerd bouwen onmogelijk. Een cementmixer is, zelfs in afzonderlijke delen, te zwaar om de berg op te brengen. Dus doen we alles met de hand.

 

De basisstructuur van ons huis bestaat uit negen pilaren van gewapend beton. Zware bundels met stalen staven van 7.5 m lengte worden op de schouders van onze Nepalese dragers naar boven gebracht. Zand, grind en cement volgen, soms gedragen door mannen, soms door ezels. De staven worden afgemeten en doorgesneden met een beitel en een moker. Babalu en Chitra buigen en draaien de staven zodanig dat zij het stalen hart van de pilaar vormen. Betonkisten worden gemaakt van triplex. Deze worden dan naar de stad gebracht om ze te laten versterken met gelast staal. Cement wordt met de hand gemengd en in de onderste 1.5 meter van elke pilaar uitgegoten. De volgende dag worden de betonvormen hoger opgetrokken en wordt er weer een stuk van 1.5 meter gegoten. Dan moeten de kolommen ongeveer 10 dagen nat gehouden worden om het cement goed uit te laten harden.

Als er negen kolommen staan, begin je de structuur van het huis te zien. Het is ruim 36 m2 groot, ongeveer 6 x 6 m. Door onze afspraken met de regering en door ons gevoel van rechtvaardigheid hebben we ons ertoe beperkt om voor iedereen hetzelfde formaat huis, dezelfde basiswoning te bouwen. Ongeacht of de nieuwe bewoners een grote woonst met tien kamers verloren, ofwel een hut met één enkele ruimte. Helaas heeft de overheid nagelaten voor alle NGO’s eenzelfde norm te stellen. Dorpen die door andere NGO’s zijn geadopteerd, kunnen dus hele andere huizen krijgen.

-Scotti

<< vorige <<                        >> volgende >>