Noodhulp Uttarakhand

Triyuginarayan
23 juli 2013

De weg naar Gaurikund was over een lengte van vele kilometers volledig verdwenen – en aangezien dit gebied op de één of andere manier al bereikt was door het medische team van het leger, gingen wij verder naar Triyuginarayan.

ukhand-27

Triyuginarayan heeft een prachtige oude tempel – gebouwd in de Treta Yuga- waar volgens de geschriften het huwelijk van Shiva en Parvati werd gesloten. Sindsdien hebben de lokale priesters het vuur hier voortdurend brandend gehouden. De mensen van hier hebben een zeer nauwe band met de Kedarnath tempel want de gezinnen hingen voor hun levensonderhoud sterk af van de Char Dham pelgrims. Daarom waren de meeste van hen op de dag van de overstromingen in Kedarnath – twintig van hen kwamen nooit meer terug. Van diegenen die wel terug kwamen, zijn velen nog altijd in shock. Zoals Raj bijvoorbeeld, hij zag hoe zijn broer werd weggespoeld. Op de één of andere manier slaagde hij erin om met zijn vader aan het water te ontsnappen en samen wandelden zij 3 dagen zonder eten of drinken. Op de derde dag stortte zijn vader in. Gedurende vele uren bleef Raj bij hem, wachtend op zijn herstel – maar hij wist dat zijn vader dood was. Uiteindelijk wandelde hij nog eens twee dagen alleen verder, tot hij een dorp bereikte en uiteindelijk thuis kwam. Raj’s moeder is gelukkig dat tenminste één familielid de ramp heeft overleefd, maar ze vraagt zich af hoe ze nu zullen overleven.

– Mukesh

ukhand-28

Naar Toshi – het laatste dorp
23 Juli 2013

Na één dag in Triyuginarayan te hebben doorgebracht, was het tijd voor de moeilijke tocht naar Toshi, het laatste bewoonde dorp in dit gebied. We bereikten het prachtige dorp nadat we vijf kilometer door stijle bergen hadden geklommen. De mensen in dit dorp wilden niet meer in hun huizen slapen want de nacht voordat wij aankwamen, had een enorme aardverschuiving een aantal huizen meegesleept. Alle gezinnen van het dorp sliepen nu in en rond de Chandi Devi tempel die boven het dorp ligt. De mensen waren heel gelukkig ons daar te zien; we waren het eerste medische team dat tot daar geraakt was. Hoewel de mensen hier buitengewoon gezond zijn, waren bijna al hun gezondheidsklachten te wijten aan extreme angsten en depressies. Sinds de overstromingen is ook de elektriciteit afgesloten.

ukhand-29

De kinderen van Toshi hadden allemaal maar één vraag; ze wilden enkel dat we hen meenamen – om het even waar naar toe – weg van deze plaats die tot voor kort hun thuis was. Naar een plaats waar ze op zijn minst een paar uur vredevol konden slapen en waar ze niet een week hoefden te wachten op een beetje eenvoudig voedsel en geneesmiddelen.
Op de terugreis vanuit Toshi probeerden we verder te trekken in de richting van Gaurikund, maar zelfs de tijdelijke brug was weggespoeld. We hoorden dat iedereen geëvacueerd werd. Blijkbaar was enkel het leger nog daar om de massa dode lichamen te bergen.

– Mukesh

ukhand-30

GANGASU en BASUKEDAR

Gangasu is een klein dorp zonder medische faciliteiten. Er liep ooit een weg daarheen en al rijdend probeerden we die terug te vinden. We zetten een kamp op omdat de mensen symptomen hadden van dysenterie. De dag voordat we aankwamen, had een jong meisje het gevecht voor haar leven verloren door een gebrek aan medische zorg. Ongeveer 200 patiënten ontvingen gratis medicijnen.

– Mukesh

ukhand-32

<< vorige <<                        >> volgende >>