Sonprayag – De spookstad

Sonprayag – De spookstad
23 Juli 2013. 

Nadat we één dag hadden gewacht of de weg naar Sonprayag zou open gaan, besloten we om – ondanks de ontoegankelijkheid en het stormachtige weer – toch op één of andere manier verder te gaan,. Toen we deze plannen bekend maakten, raadde bijna iedereen het af. We baden tot Amma en besloten om ten minste ons best te doen om verder te gaan. En zoals altijd, stroomde Amma’s Genade – zodra we klaar waren om te vertrekken, klaarde het op! De zon begon zelfs te schijnen, de lokale bevolking kon het niet geloven. Het was alsof het weer betoverd was!

We hoopten vanuit Guptakashi zover mogelijk via de weg te geraken– maar dat was slechts 6 km was. Daarna verdween de weg gewoon. We namen onze bagage, medicijnen en voorraden en gingen te voet verder. Soms moesten we touwen gebruiken om over kloven te geraken. Het gebied was heel onstabiel, nog steeds kwam er af en toe modder naar beneden.

Na enkele kilometers wandelen, kwamen we langs de weg een kleine patiënt tegen – Vedansh. Doordat de wegen versperd waren kon hij geen medische hulp bereiken. We deden wat we konden, en toen we omkeken naar hem, wisten we dat zijn zegeningen ons erdoor zouden halen.

We bereikten een gevaarlijke vlakte waar af en toe grote rotsblokken naar beneden kwamen. We hadden eigenlijk gepland om hier te overnachten. Maar bij het zien van het prachtige weer – dat zeldzaam was – besloten we er zo goed mogelijk gebruik van te maken – en gingen verder.

Toen we Sonprayag bereikten, schrokken we hevig van de enorme vernieling die we daar zagen. Een zeer uitgestrekt gebied was door de razernij van Mandakini rivier met de grond gelijk gemaakt. Waar eens een levendig krioelende stad was – bleef nu enkel puin over. Op die fatale dag logeerden er 8.000 pelgrims in de verschillende hotels hier. Op het uitgestrekte stuk land waren slechts enkele muilezels te zien – zij zaten hier al een maand vast. Het zou nog een week duren vooraleer het leger een tijdelijke brug voor hen kon bouwen.

– Mukesh

<< vorige <<                        >> volgende >>