Op zondag 13 maart hebben we samen met de lokale milieuvereniging ‘Ons Streven’ afval geraapt aan de Schelde- en Durmeboorden vlakbij het centrum van Amma. Net als vorige jaren zijn we er met veel enthousiasme in gevlogen. De zon scheen en er was een koude wind, een goede combinatie om in beweging te blijven.

Het viel ons op, dat er minder afval te bespeuren was dan tijdens andere zwerfvuilacties. Goed nieuws dus! We lieten ons vertellen dat er meer wandelaars tijdens hun wandeling afval rapen waardoor het nu schoner is. Wat waren we blij om te horen dat vele mensen zich hiermee bezig houden. Toch was ons werk zeker niet overbodig en hebben we ons niet verveeld! Ook waren er mensen die juist ín de polder meer afval gevonden hadden dan andere jaren. Misschien was dat het gevolg van het meermaals overstromen van de polder begin dit jaar.

Opnieuw vonden we verschillende gekke voorwerpen zoals een clownsneus, een sandaal, een tuut, een autoband, een hak van een schoen, een rugkussen uit een zetel, een zak met kapotte dakpannen, speelgoedfiguurtjes, piepschuim, wéér heel veel plastic oorstokjes en uiteraard ook chirurgische mondmaskers.

Er was helaas enorm veel plastic te bespeuren. We probeerden zowel de grote als de kleine voorwerpen uit de natuur weg te halen. We werkten heel gefocust tussen het riet dat overal de bodem bedekte en probeerden het gebied schoon achter te laten voor de dieren, de mensen en natuurlijk voor de natuur.
We kregen veel aanmoediging van voorbijgangers die ons bezig zagen en dit droeg zeker bij aan de sfeer. Het was fijn om elkaar na lange tijd weer terug te zien. We genoten van elkaars gezelschap en leerden nieuwe mensen kennen.
Zo konden we terug werken aan één van de vele missies van Amma: de noodzaak om de aarde en de natuur met respect te behandelen.
Na 3 uur afvalrapen kregen we, bovenop de schone omgeving, een leuke beloning: samen rond een grote tafel genieten van een hapje en een drankje!

Vrienden van Amma
Verslag van Leonie